PELLETS

Sortiment

Pellets Agroenergi Neova Pellets AB Vi tillverkar pellets av sågspån, utan onaturliga tillsatser. För att vara säkra på att det blir rätt har vi våra egna pelletsfabriker. De ligger i Småland, Östergötland, Gästrikland och Hälsingland. När det gäller pellets har vi lång erfarenhet och vi utvecklar ständigt vår pelletsprodukt, både när det gäller kvalitet och tillverkning. Ofta sker utvecklingsarbetet ihop med våra kunder eller efter förslag och önskemål från dem.

Jämn kvalitet är hög kvalitet

Det bästa för en pelletsbrännare är om de pellets man eldar har så jämn kvalitet som möjligt. Om till exempel fukthalten varierar från leverans till leverans, måste man hela tiden ställa om och anpassa brännaren efter pelletsen. Det är både onödigt och krångligt. Med en jämn kvalitet får du en effektiv förbränning samtidigt som du minskar risken för att brännaren ska börja krångla. Därför strävar vi efter att göra en pellets med en så jämn kvalitet som möjligt.

Sveriges sotare rekommenderar Neovapellets

Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund rekommenderar våra pellets till sina kunder. Motiveringen är att kvaliteten är ovanligt hög och jämn, vilket är till nytta både för den som eldar och för alla sotare som värnar om värmesystemens effektivitet och bostädernas säkerhet. Det tycker vi är ett bevis på att vi är på rätt väg!

Teknisk data

Låg fukthalt och högt energiinnehåll! Vår pellets har en fukthalt på cirka 7%. Det är lågt jämfört med andra. Och det är den fukthalt som pelletsen har när de levereras till dig. Vid den fukthalten är energiinnehållet drygt 4,8 kWh/kg och askhalten max 0,5 %. Vår pellets är lite mörkare i färgen, vilket beror på spånets lagrings- och torkprocess. Genom lagringen mörknar spånet samtidigt som det får egenskaperna som krävs för en formstabil och hållbar pellets.

Loggs (Träbriketter)

Neovas briketter är ett högvärdigt bränsle som tillverkas av ren och hårt sammanpressad träråvara. Tillverkningsmetoden gör att du får ett bränsle som innehåller uppemot dubbelt så mycket energi som vanlig ved. Briketter, även kallade loggs, är ett utmärkt bränsle i vedpanna, braskamin, kökspanna eller kakelugn. Det är som att elda med ved, men briketterna har högre värmevärde och brinner därför avsevärt längre. Briketter har runt 15 procents fukthalt jämfört med ”torr” ved, som har runt 50 procent. Om du inte vill sluta helt med vedeldning är briketter ett bra komplement. Släng in ett par på kvällen innan du går och lägger dig, så håller du pannan varm längre.

Briketter och miljön

Briketterna bidrar inte till växthuseffekten eftersom förbränningen inte ger något nettotillskott av koldioxid, utan ger lika mycket koldioxid som träden använt under sin tillväxt. Briketterna ingår med andra ord i kretsloppet, till skillnad från fossila bränslen som varit utanför under årmiljoner och därför ger ett nettotillskott av koldioxid till atmosfären. Briketterna ger inte heller några svavelutsläpp. Våra briketter tillverkas av kutterspån. Tillverkningsmetoden gör att du får ett bränsle som innehåller flerfalt mer energi än oförädlat trädbränsle. Med en torrhalt på 85 procent är det effektiva värmevärdet 4,5 MWh per ton